Jak zvýšit návštěvnost webu díky fotkám – SEO nejen pro fotografy

Jak zvýšit návštěvnost webu díky fotkám – SEO nejen pro fotografy

Asi každý fotograf, který má vlastní web, si přeje, aby měl co největší návštěvnost. Cíle fotografických webů se velmi liší – jeden nabízí focení portrétů, produktů nebo svateb, jiný zase prodává fotoobrazy a další prostě jen ukazuje fotografovu tvorbu.

Pro zvýšení návštěvnosti ale existuje řada technik, které platí univerzálně. Tomu, jak uspět ve výsledcích vyhledávání se věnuje právě SEO (Search Engine Optimization). Sám se SEO věnuji na profesionální úrovni někdy od roku 2010. Navíc díky tomu, že provozuji free fotobanku LibreShot, se hodně věnuji právě získávání návštěvnosti skrze fotografie. Ty nejužitečnější tipy vám chci ukázat v tomto článku. Tak jdeme na to.

Článek jsem rozdělil na 4 části:

  • Návštěvnost z klasického vyhledávání
  • Návštěvnost z vyhledávače obrázků
  • Návštěvnost z odkazů
  • Užitečné nástroje

Návštěvnost z klasického vyhledávání

I když u nás lidé vyhledávají i přes Seznam nebo Bing, naprostá většina uživatelů používá Google, kterému se budeme věnovat především.

Klasický výsledek vyhledávání obsahuje:

  • Reklamy (Adwords)
  • Přirozené výsledky vyhledávání
  • Odkazy na podobné vyhledávací dotazy
  • Různé doplňující výsledky (featured snippet, videa, fotky, informace o firmě nebo produktu, informace z wikipedie apod.)

My se zaměříme hlavně přirozené a doplňující výsledky.

Základní techniky SEO

V tomto článku jsem se původně nechtěl věnovat klasickým SEO technikám vůbec ale nakonec jsem si to rozmyslel ? Přeci jen bude dobré si je shrnout. Většině se ale nebudeme věnovat podrobně. Koho podrobnosti zajímají může si pročíst nápovědu Google – Začínáme s optimalizací pro vyhledávače, nebo se zeptat dole v komentářích.

Tady je tedy seznam věcí, kterým je třeba se v rámci SEO věnovat nejen u fotografických webů:

  • Tag TITLE
    • Název stránky (nikoliv nadpis), který se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání.
    • Je stále (léto 2018) velmi důležitý z hlediska hodnocení stránek vyhledávači.
    • Silně ovlivňuje to, jestli na váš web uživatel klikne, když už jste ve výsledcích vyhledávání na nějaké klíčové slovo (SERP).
    • TITLE by měl správně vystihovat obsah konkrétní stránky a zároveň vybízet ke kliknutí.
    • Na testování můžete využít některý z bezplatných nástrojů, například Serp simulator od Mangools
  • Tag meta description
    • Jde o popis stránky, která se také zobrazuje ve výsledcích vyhledávání.
    • Na rozdíl od tagu TITLE nemá přímí vliv na pozice ve výsledcích vyhledávání.
    • Stejně jako TITLE ale ovlivňuje míru prokliku z výsledků vyhledávání.
  • Responzivita
    • Váš web by se měl správně zobrazovat na všech zařízeních. Měl by se tedy přizpůsobit tomu zařízení (počítač, mobil, tablet), na kterém je prohlížen.
    • Naprostá většina webových šablon třeba pro WordPress už responzivní je. Proto na to dávejte pozor hlavně u webů vyrobených na míru.
  • HTTPS
    • Váš web by měl používat šifrovaný protokol HTTPS (namísto HTTP). Jinak se vám bude zobrazovat upozornění v adresním řádku prohlížeče, že váš web není bezpečný.
    • HTTPS si nastavíte u vašeho poskytovatele hostingu. Často to bývá zdarma nebo za pár stovek ročně.
  • Rychlost načítání
    • Rychlost načtení webu je pro Google poměrně důležitým faktorem při hodnocení stránek.
    • Pro rychlou kontrolu můžete použít nástroj od Google – Page Speed Insights
  • Interní prolinkování
    • Interní prolinkování pomáhá uživatelům se lépe orientovat na vašem webu a vyhledávačům ukazuje, která stránka je pro které klíčové slovo ta hlavní.
    • Interní prolinkování funguje tak, že když máte třeba článek na blogu o „focení na Vysočině“, odkážete z textu článku třeba na kategorii „Krajinářská fotografie“.

Správný výběr klíčových slov

Není nutné být na prvním místě výsledků vyhledávání na klíčové slovo „fotograf“ a podobné obecné výrazy. Jednak jsou podobné výrazy vysoce konkurenční a zároveň takto stejně téměř nikdo nehledá.

Raději se zaměřte na tzv. long tail. Jde o víceslovné specifičtější výrazy, které mají sice menší hledanost než hlavní klíčová slova, zato je jich velké množství a mají malou konkurenci. Může jít o fráze související s lokalita, druhem focení (krajina, portrét, street, produkty apod.), techniku focení a další.

Schéma long-tail v SEO pro fotografy
Long-tailová klíčová slova. „Fotograf“ je obecné klíčové slovo s vysokou hledaností a konkurencí, na které se nevyplatí stránku optimalizovat. Raději zvolte specifičtější fráze, které sice mají hledanost menší, ale zato jsou přesnější a je jich velké množství.

Jak zjistit co a jak lidé vyhledávají?

  1. Zamyslete se a sepište si klíčová slova, na které byste se rádi zobrazovali na předních místech výsledků vyhledávání. Může jít přibližně o jednotky až desítky frází.
  2. Nyní fráze z vašeho seznamu zadejte po jednom do programu keywordtool.io. Ten využívá našeptávače vyhledávačů k tomu, aby našel související vyhledávací dotazy. Dejme tomu, že jedním z vašich klíčových slov je „fotograf liberec“. Keywordtool.io vám nabídne několik souvisejících dotazů: Ukázka seznamu souvisejících frází k „fotograf liberec“, které vybral program keywordtool.io.
Ukázka hledání klíčových slov pro fotografy
Ukázka seznamu souvisejících frází k „fotograf liberec“, které vybral program keywordtool.io.
  1. Vygenerované fráze zkopírujte a vložte do tabulky (například Google Sheets). Fráze promažte tak, aby zůstaly jen ty relevantní.
  2. Nyní ještě zjistíme hledanost. K tomu lze využít plánovač klíčových slov v Google Adwords, kam je nutné se zaregistrovat. Nelekněte se, že u některých výrazů uvidíte nulovou hledanost. Google totiž u málo hledaných výrazů píše rovnou nulu, i když může jít třeba o nižší desítky vyhledávání klíčového slova měsíčně. Nezapomeňte také na to, že lidé používají i jiné vyhledávače než jen Google (Seznam, Bing).
  3. Data s hledanostmi z Adwords stáhněte a vložte do vaší tabulky (doporučuji vytvořit nový list). Nyní máte hotovou mini analýzu klíčových slov, podle které můžete začít tvořit obsah vašeho webu.

Využijte data z vašeho aktuálního webu

Pokud už nějakou dobu vlastní web máte a zobrazujete se ve výsledcích vyhledávání, můžete si zjistit přes jaká klíčová slova k vám lidé chodí.

K tomu je nejlepší využít dalšího bezplatného nástroje – Google Search Console. Pokud ještě GSC nepoužíváte, musíte pár týdnů (záleží na návštěvnosti) počkat, než Google nasbírá data.

V sekci „Výkon“ pak najdete, na jaká klíčová slova se váš web zobrazuje, kolikrát uživatelé klikly, jakou máte míru prokliku i průměrnou pozici daného klíčového slova.

Seznam klíčových slov podle Google Search Console nám ukáže, přes jaké fráze lidé na web chodí z vyhledávání Googlu.
Seznam klíčových slov podle Google Search Console nám ukáže, přes jaké fráze lidé na web chodí z vyhledávání Googlu.

Kromě vyhledávacích dotazů vám GSC ukáže stejné údaje i u konkrétních vstupních stránek. Zde si všímejte hlavně toho, jaké máte CTR (míra prokliku). Pokud u některé stránky máte dobrou pozici ve vyhledávání ale oproti ostatním stránkám nižší míru prokliku, zvažte změnu tagu TITLE. Můžete tak velice snadno zvýšit návštěvnost konkrétní stránky. Začněte samozřejmě stránkami s nejvyšším počtem zobrazení.

Blog

Blog má na návštěvnost nejen fotografického webu zásadní vliv. Určitě zkuste pár článků napsat a uvidíte, kolik návštěvnosti vám to přinese. Články ale musí být pro uživatele opravdu zajímavé a užitečné.

S psaním si dejte práci a napište raději jeden pořádný, podrobný a dlouhý článek než deset obecných článků. Jako příklad může posloužit třeba tento článek nebo článek o focení v Praze, který se pár týdnů po napsání začal zobrazovat na předních pozicích výsledků vyhledávání na dotazy tipu „místa na focení v praze“, „kde fotit v praze“, „fotogenická místa v praze“ apod. Článek je úspěšný i přesto, že šlo o teprve třetí článek na prakticky novém webu.

V článcích se také nebojte odkazovat na další weby, služby nebo články. Vždy při tom myslete na uživatele. Pokud se jim odkaz bude hodit, do článku ho přidejte.

A o čem na blogu psát?

Pište o tom, co vás baví a čemu rozumíte. Například já bydlím v Praze kde i často fotím a řadu let se věnuji optimalizaci pro vyhledávače (SEO). Proto mé první dva články jsou o focení v Praze a o zvyšování návštěvnosti ?

Další možností o čem psát jsou recenze. Máte nový fotobatoh, stativ, objektiv nebo foťák? Napište o tom!

Google Moje firma

Pokud jej ještě nemáte, určitě si profil na Google Moje firma (Google My Business) založte. Je to zdarma a zabere to pár minut.

Co vám to přinese?

  • Přehledný panel ve výsledcích vyhledávání vašeho jména.
  • Budete se zobrazovat na mapách Google.
  • Budete se lépe zobrazovat při lokálním vyhledávání v případě, že:
    • Uživatel zadá vyhledávací dotaz s lokalitou, např. „fotograf liberec“.
    • Uživatel vyhledává ve vaší lokalitě – platí hlavně při mobilním vyhledávání.
Google Moje firma umožní při vyhledávání vašeho jména zobrazit ve výsledcích i přehledný panel mapou, kontakty, fotkami a dalšími informacemi.
Google Moje firma umožní při vyhledávání vašeho jména zobrazit ve výsledcích i přehledný panel mapou, kontakty, fotkami a dalšími informacemi.

Strukturovaná data

Strukturovaná data neboli označování obsahu strojově čitelnými značkami je poměrně složitá problematika, který by si zasloužila samostatný článek.  Ve zkratce jde o označení částí obsahu webu tak, aby je vyhledávače dokázali lépe pochopit a lépe s ním pracovat. Zkusím tedy vybrat jen to hlavní.

Hvězdičkové hodnocení

Asi nejjednodušší a nejefektivnější je v rámci strukturovaných dat hvězdičkové hodnocení – star rating. Pokud používáte WordPress, existuje řada pluginů, které můžete použít.

Hvězdičkové hodnocení použijte určitě u blog postů, hodí se ale i u konkrétních fotek, pokud však máte pro jednu fotku vždy jednu stránku.

Star rating ve výsledcích vyhledávání může vypadat takto:

Hvězdičkové hodnocení ve výsledcích vyhledávání může zvýšit CTR – míru prokliku a tím i návštěvnost vašeho webu.
Hvězdičkové hodnocení ve výsledcích vyhledávání může zvýšit CTR – míru prokliku a tím i návštěvnost vašeho webu.

Další možnosti strukturovaných dat

Jako fotograf můžete označit řadu dalších věcí. Některé z nich pak vyhledávače mohou zobrazit ve výsledcích vyhledávání.

Kompletní seznam všech možností strukturovaných dat najdete na webu Schema.org. Konkrétně vás může zajímat například https://schema.org/CreativeWork, kam spadá i fotografie (úplně dole jsou příklady použití).

Strukturovanými daty můžete označit například:

  • adresu
  • logo
  • EXIF data
  • cenu
  • dostupnost
  • otevírací dobu

Zvýšení návštěvnosti z vyhledávače obrázků

Pokud máte na webu dostatečné množství fotek, můžete získat nezanedbatelnou návštěvnost i z vyhledávače obrázků. Například na webu na mé free fotobance LibreShot tvoří návštěvnost z obrázků čtvrtinu celkové návštěvnosti.

Tady je pár tipů, které se mi u LibreShotu vyplatili:

Správné popisky obrázků

Aby vyhledávač dobře obrázek pochopil, můžeme mu pomoci několika drobnostmi:

  • ALT – alternativní popis obrázku, např. „Šedá kočka sedí na zahradě a kouká na pampelišku.“
  • Název souboru – vždy je lepší mít název souboru popisnější než EF000877.jpg, např. kocka-na-zahrade.jpg.
  • Caption nebo text v okolí obrázku – Popis obrázku, který se zobrazí uživatelům bývá nejčastěji pod fotkou. Popis může být podobný jako v ALTu nebo klidně delší.

Pří popisování myslete i na umělou inteligenci. Ta například na fotce rozpozná kočku. Takže když vyfotíte stůl a do všech důležitých popisků dáte „kočka“, Google s tím stejně neošálíte.

Nadpis a obsah stránky

Ve vyhledávání se bude vždycky lépe zobrazovat fotka ze stránky, která má souvislost s fotkou.

Takže když mám například fotku kočky, bude lepší, když bude na stránce o kočkách než o nestárnutí rypoše lysého 🙂

Obsah zdarma

Pokud nabídnete část obsahu (fotek) zdarma pod licencí public domain, budou se vaše fotky zobrazovat ve filtrovaném vyhledávači obrázků Google:

Vyhledávání obrázku filtrováno podle licence
Vyhledávání obrázku filtrováno podle licence

Toto vyhledávání sice používá méně lidí ale je zde i výrazně menší konkurence.

Označení obrázků licencí (pomocí strukturovaných dat RDFa) je poměrně jednoduché. Stačí následovat návod na tomto videu od Googlu. Konkrétně vás zajímá ukázka kódu v čase 1:38:

Jako licenci i odkaz na ni použijte toto: https://creativecommons.org/licenses/publicdomain/. Jiná licence se mi neosvědčila – fotky se ve zpřesněném vyhledávání nezobrazovali.

Návštěvnost z odkazů

Odkazy vedoucí na váš web a podstránky webu jsou stále velmi důležitým ukazatelem kvality stránky a mají přímý vliv na pozice ve výsledcích vyhledávání.

Odkazy ale musí vést z kvalitních stránek s obsahem příbuzným obsahu stránky, na kterou vedou. Nemá tedy smysl věnovat čas (nebo peníze) linkbuildingu – budování zpětných odkazů, kterým vytvoříte stovky nebo tisíce odkazů z naprosto bezvýznamných stránek. Takový linkbuilding může vašemu webu naopak uškodit.

Odkazy je třeba vytvářet s rozumem a vůbec nejlepší je tvořit natolik zajímavý obsah, že na vás lidé budou odkazovat sami. Obecně se kvalitní odkaz pozná tak, že přes něj chodí na web relevantní návštěvnost.

Tady je pár tipů, jak zpětné odkazy získat:

Odkazy ze sociálních sítí

Mně se to sice zatím příliš neosvědčilo, ale nějakou návštěvnost ze sociálních sítí přeci jen mám (na webu libreshot.com). Samozřejmě je vše závislé na tom, kolik lidí vás sleduje.

Určitě doporučuji využít služby jako je IFTTT (If This Than That), která automaticky rozešle například post z Facebooku nebo WordPressu na vaše další sociální sítě a jiné služby.

Já mám například nastaveno automatické publikování na Facebook a Twitter, když přidám nový post (fotku) do WordPressu. Další zase takový, že když přidám fotku na 500px, automaticky se pošle na Flickr.

Odkaz v patičce mailu

V patičce vašeho mailu můžete mít odkaz na váš web třeba i s obrázkem. I přes takový odkaz můžete zvýšit návštěvnost stránek.

Odkazy z Youtube

Odkazy a tím i návštěvnost z Youtube můžete získat dvěma hlavními způsoby:

  1. Psaní (relevantních) komentářů pod cizí videa
  2. Vytváření vlastních videí (např. recenze fototechniky a další témata – viz výše v sekci „blog“). Pokud tvoříte vlastní videa, určitě je dobré je vložit i do vašeho webu. Můžete pro každé vide vytvořit třeba vlastní blog post.

Užitečné nástroje

Existuje celá řada nástrojů zdarma, které můžete při optimalizaci webu použít. Mně se vyplácí například tyto:

  • Google Search Console – Statistiky vyhledávání; komunikace s Googlem
  • Google Analytics – Podrobné statistiky návštěvnosti
  • PageSpeed Insights – Analýza rychlosti načítání stránek
  • Nástroj na testování strukturovaných dat
  • Schema.org – Přehled všech možností označování obsahu strukturovanými daty
  • Serp Simulator – Testování vzhledu výsledků vyhledávání Google. Hodí se, když měníte TITLE nebo Meta Description.
  • Keywordtool.io – Nástroj na hledání klíčových slov – příbuzných vyhledávacích výrazů ke konrétnímu slovu nebo frázi.
  • Google Adwords – Kromě toho, že si v Adwords můžete vytvořit reklamy tak lze využít plánovač klíčových slov ke zjištění hledanosti konkrétních výrazů.
  • IFTTT – Nástroj na automatické postování nejen na sociální sítě.
  • Screaming Frog SEO Spider – Poměrně pokročilý nástroj na analýzu webu. Hodí se například pro správu tituklů, popisků obrázků apod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *